Aki családban él bizonyára ismeri azt az érzést, amikor a feszültséget karddal lehetne vágnia levegőben. Mindenki mérges arccal járkál. Nincs egy jó szó. Vita, veszekedés és rossz hangulat uralkodik el az otthonon. Egy olyan nehézség ütötte fel a fejét, aminek a megoldására nem hoztunk jó mintát, nincs a meglévő eszköztárunkban olyan technika, amit használni tudnánk. Ki-ki vérmérséklete vagy kötődési sérülése szerint viselkedik ilyenkor.

Az elkerülő kötődésű többet tévézik, számítógépes játékokat játszik vagy dolgozik. Nem tanácsos konfrontálódni vele ebben az állapotban mert szép lehetsz, de okos nem. Ha pólóján hordaná a kötődési mintáját, akkor az lenne ráírva, hogy én oké vagyok, de te nem vagy oké. Számíthatunk még ilyenkor a ránk zúduló szemrehányásokra és kritikára. Védekezni nem érdemes vagy nem tudunk, hacsak nem elkerülő a mi kötődési mintán is.

Ha minden igyekezetünkkel próbáljuk elsimítani a konfliktusokat vagy összebékíteni a feleket és közben azt keressük, hogy mi mit csináltunk rosszul, akkor mi nagy valószínűséggel szorongó módon kapcsolódunk. A mi póló felíratunk az lehetne, hogy te oké vagy, de én nem vagyok oké.

A kötődési mintáknak itt még nincs vége

A kötődési mintáknak itt még nincs vége és a kombinációk különböző forgatókönyveket eredményeznek, amikor a családoknak olyan nehézséget kell megoldaniuk, ami a rendelkezésre álló eszközkészlettel nem lehetséges. A kötődési stílusunk határozza meg, hogyan kezeljük a konfliktusainkat, milyen a viszonyunk az intimitáshoz, hogyan tudjuk kifejezni szükségleteinket és azt is, hogy mit várunk a párunktól és a párkapcsolatunktól.

Mindannyiunk elemi szükséglete, hogy szeretve és elfogadva legyünk. Fontos kapcsolataink minőségét a kötődési mintánk nagymértékben befolyásolja. Családterápiában is dolgozunk azon, hogy a kötődési mintánkat a biztonságos felé mozdítsuk. Ha biztonságos módon kapcsolódunk a számunkra fontos személyekhez, mondjuk a párunkhoz, akkor bízunk magunkban, a társunkban és abban, hogy a problémáinkat együtt képesek vagyunk megoldani. Ilyenkor a konfliktusok lehetőségek arra, hogy tudjunk változni és jobban menjenek közös dolgaink.

Szerző: toldibea.com