Ismerőseink körében olykor felbukkannak váratlan kijelentések, ilyen lehet az, amikor valaki határozott véleménnyel hirdeti hibátlan képességeit. “Nekem nincs szükségem telefontokra, én ugyanis sosem ejtem le a mobilom” – mondják azok, akik szerint a telefontok csak egy újabb divat hóbort, majd lecseng ez is. Valóban így lenne?

Kétségtelen, hogy a divat és a technikai eszközök útjai itt-ott találkoznak és hatással vannak egymásra. Ha ez másként történne a tokok esetében, akkor korántsem lenne olyan bőséges a választék, és mindenki átlátszó, legfeljebb fekete vagy fehér eszközt tenne a telefonjára, ami ugyanúgy óvja a készüléket, bármilyen színe is van. Ezzel szemben elég, ha csak egy pillantást vetünk például a Samsung Galaxy Z Fold 4 tok kínálatára. A stílus és a dizájn kavalkádja, amelyben szinte mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

A másik gyakran hallott kijelentés a telefontokokkal kapcsolatban, hogy csak egy átverés az egész. Tesztelni azonban senki sem szeretné. A saját telefonját nem szívesen ejti le egyikünk sem több méter magasból, és a kijelzőt sem kopogtatjuk kalapáccsal önszántunkból. Ám, ez még nem jelenti azt, hogy a telefontok ne lenne képes megvédeni a készüléket az olyan sérülésektől, amelyekkel nap mint nap találkozhat a mobilunk.

Gyártók, vloggerek szolgáltatják a bizonyítékot

A szkeptikusok meggyőződése, hogy a rendkívül könnyű, ugyanakkor olcsó eszközök legfeljebb a portól védik meg az okostelefont, más hasznuk nem nagyon van. Szerencsére a gyártók ma már betekintést engednek a kulisszák mögé. Weboldalukon vagy a közösségi médiában gyakran megmutatják, milyen tesztelést kell kiállniuk a tokoknak, kijelzővédőknek és persze velük együtt az okostelefonoknak. A Samsung Galaxy üvegfólia például nanotechnikai eljárásokkal készül és képes elnyeli a mindennapos használatból eredő nagyobb ütések erejét is, ezzel megvédve a mobil képernyőjét. 

A vloggerek számára is kedvelt téma a toktesztelés. A legváltozatosabb módon képesek gyötörni a készülékeket: helikopterről dobják ki, vízesésen engedik le, lábbal tiporják, a végén pedig bemutatják, hogy a sokkoló hatások ellenére a mobil még mindig működik.