Ausztriában és Németországban a prostitúció a törvényes kereteket betartva legálisnak számít. A hölgyeket különféle egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá és engedélyeket kell beszerezniük. Ezek a szabályok nem csak a lányokat, de a leendő kuncsaftjaikat is védik. Habár ez a rendszer viszonylag jól működik, néhány civil szervezet így is fontosnak tartja a nők még szélesebb tájékoztatását. A céljuk a kizsákmányolások és erőszakos cselekedetek teljes felszámolása az országokban.


A német Zöld Tanács tagjai nemrégiben találkoztak a Koblenzben működő ROXANNE rehabilitációs központ vezetőivel, hogy többet tudjanak meg a kéjhölgyek jelenlegi helyzetéről az országban. A megbeszélés során az intézmény vezetői számos útmutatást adtak a nők munkakörülményeinek biztonságosabbá tételéhez.

A ROXANNE egy civil szervezet

A ROXANNE egy teljes mértékben civil adományokból működő szervezet, amely költségvetése igencsak kötött keretek között mozog. A támogatások nem érik el azt a mértéket, amelyre valójában szükségük lenne. A helyzet azért aggasztó, mert az utóbbi évek bezárásai és korlátozásai jelentős hatással voltak az iparra. A lányok nagy része elveszítette a biztonságos munkakörnyezetét, a kieső jövedelmeiket pedig illegális formában igyekeztek pótolni. A nem ellenőrzött körülmények között sokan váltak áldozattá.

A Szövetségi Bűnügyi Rendőrség szerint az elmúlt hónapokban megnőtt a kéjhölgyek ellen elkövetett erőszakos cselekedetek száma Németországban. A ROXANNE ezeknek a nőknek próbál segíteni, tanácsokkal, előadásokkal és pályaorientációs programokkal várva őket.  Fontos célkitűzésük, hogy minden nő veszélytelen munkahelyen végezhesse a tevékenységét, anélkül, hogy támadástól, vagy kizsákmányoló személyektől kellene tartania. A legális helyszíneken a lányok testőrök mellett, megfelelő egészségügyi állapotban dolgozhatnak.

A Zöld Tanács tagjai támogatták a ROXANNE-ban tett látogatásuk során elhangzott indítványokat és ígéretet tettek arra, hogy a jövőben célzott javaslatokkal fogják tovább vinni az ügyet.