A helyes jegyzetelési technikát nemigen tanítják ma már, pedig mind a diákoknak az iskolában, mind pedig a munkahelyen igazán fontos dolog lenne.

A mai modern világban, a 3. ipari forradalom kezdete óta a manuális dolgok egyre hanyatlanak. Ez alól a gépelés kivétel lett, ami eleinte eltűnőben volt, majd a számítógépek korában újra lendületet kapott, és ma már nagyon sok helyen oktatják újra.

Jegyzeteni viszont nem tanulunk az iskolában, sem pedig kijegyzetelni valamit, mondjuk egy könyv tartalmát. Ez amiatt is sajnálatos, mert segítene rendszerben látni amit olvastunk. Ha strukrulálisan látjuk az anyagot, könnyebben meg is tudjuk tanulni.

Ugyanez a helyzet a jegyzeteléssel is. Amit hallunk, iskolában, munkahelyen, előadáson jó lenne úgy lejegyezni, hogy abból később tanulni is lehessen, esetleg emlékeztetőként is funkcionáljon.

Hogyan jegyzeteljünk tanórán?

Először is, a legtöbb tanár strukturáltan adja le az órát. Figyelj oda már a kezdetektől, mivel lesz egy bevezető. Ezt külön tüntesd fel, csakúgy mint ami fel van írva a táblára. A definíciókat mindenképp írd le, és amit a tanár még érdekességképpen említ. Az óra végén lévő összefoglalót is írd le, akár keretezd be, mert ez mintegy a summája az egész órának.

Munkahelyen kicsit másképpen kell jegyzetelni. A tagolás nagyon fontos, hogy átlátható legyen, gondolatjelekkel, bekezdésekkel sokkal könnyebb lesz később átolvasni a jegyzeteket. Ami fontos, emeljük ki.

Az egyszerű aláhúzás is sokat jelenthet már, de akár be is keretezhetjük, rajzolhatunk mellé jeleket, amiket előre átgondolunk, hogy mit fog jelenteni. Írjunk jó szellősen a lapra, hogy később visszatérhessünk, és tudjunk még oda írni, ha szükséges.

A gondolattérkép is remek ötlet: a gondolattérkép készítése során egy lapra középre írjuk a címet, és köré pedig az elhangzott kulcsszavakat, alcímeket, stb.

A rövidítések használata sokat segít, de vigyázzunk, hogy ezeket később is felismerjük. Igyekezzünk olyan rövidítéseket használni főleg eleinte, amik teljesen nyilvánvalók esznek akkor is, ha egy hónap múlva nézzük át a jegyzeteket újra.