Nemet mondani épp olyan fontos az életben, mint igent. Sőt, talán néha még fontosabb, mivel igent mondani egyszerű, nemet viszont nem. Ha igent mondunk, mindenki jófejnek gondol, mindenki szeret; míg amikor a válaszunk nem, neheztelnek ránk.

Ez az neheztelés az, amit sok ember nem szeret és /vagy nem tud elviselni, ezért aztán olyankor is igent mondanak, amikor nekik a legjobb lenne, ha nem tennének meg valamit. Ehhez nem csak határozottság kell, hanem rendszerszemlélet és egy kis egészséges önzés is.

Rendszerszemlélet ahhoz kell, hogy átlássuk a dolgok prioritását, és tudjunk hátrébb sorolni egy kérést annak fényében, hogy mi a fontosabb elintéznivalónk. És természetesen kell egy kis önzés is, mert ha éppen fáradtak vagyunk, vagy máshoz lenne kedvünk – igenis nemet kell mondani.

A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy meg kell húzni a határainkat még akkor is, ha a környezetünknek ez sokszor nem tetszik. Ha mindenkinek igent mondasz, a te dolgaid, elintéznivalóid, sőt te magad szorulsz háttérbe, amiből neked lesz bajod.

Téged marasztalnak el a munkahelyen; te leszel fáradt esetleg beteg; és te leszel stresszes is. Azonkívül a környezet gyorsan hozzászokik ahhoz, hogy valaki sosem mond nemet, és egyre többet hárítanak rá, magyarán szólva: kihasználják.

Ezért rendkívül fontos, hog tanuljunk meg mérlegelés után minden szívfájdalom nélkül nemet mondani, így csökken majd a ránk nehezedő nyomás és stressz is.

Hogyan mondjunk nemet?

De hogyan mondjuk nemet? Először is mérlegeljük, hogy belefér e még amit kérnek a napirendünkbe, életünkbe. Ha nem, akkor nyíltan és őszintén mondjuk meg, hogy miért nem tudjuk elvállalni és megtenni.

Ha már látjuk, hogy nem fog menni, te hagyjunk kiskaput azzal, hogy majd még gondolkodunk rajta, vagy esetleg lehet, hogy a jövő héten lesz rá időnk. Felesleges stresszforrást teremtünk ezzel magunknak megint.

Nemet mondani nem csak a magánéletben kell, hanem a karrierünk során is. Ha helyesen kezeljük a prioritás szabályait, kulturáltan meg tudjuk mondani munkahelyünkön is, hogy mi az amit már nem tudunk elvállalni.