A jó és pihentető alvás rendkívül fontos az ember életében. Ha sokat dolgozol, edzel, bulizol, természetes, hogy fáradt vagy és hamar elalszol. Ha mindezek ellenére sem tudsz jól aludni, felébredsz, ébren hánykolódsz, annak bizony van valami oka. Ezeknek a lehetséges okoknak nézünk most utána.

Miért nem tudsz jól aludni?

Ha este beviszed még az ágyba a telefont, tabletet és böngészel elalvás előtt, ez is lehet oka annak, hogy nem tudsz hamar elaludni, esetleg nem alszol jól. Az elalvás előtt olvasott, vagy hallott információk nagyban befolyásolják az alvás minőségét.

Szokj erről a rossz szokásról, ne vidd az eszközöket magaddal az ágyba. Másik ok, ha nem megfelelő körülmények között alszol: régi a matrac, bár nem vagy tudatában, de kényelmetlen. esetleg recseg-ropog az ágy szerkezet, stb.

Igyekezz minél hamarabb újat venni helyettük. A délutáni kávé erős tea sem jó ötlet, oka lehet annak, hogy nem tudsz pihenni este. Aztán olyan is előfordul, hogy nem tudsz kikapcsolni.

Szorongsz, hogy valamit elfelejtettél a munkahelyeden, az iskolában, vagy otthon. Netán lemaradt egy csekk, stb. Ezeknek a szorongásoknak mindenképpen járj utána, és számold fel.

Oka lehet az éjjeli ébrenlétnek az is, ha túl sokat pihensz délután. Egy kis ebéd utáni szundikálás belefér, de ha órákat alszol mint egy csecsemő, ne csodálkozz, ha éjjel meg forgolódsz.

Ha nem alkalmas a szobád alvásra, az is gond lehet. Ha egész nap, este szól a tévé, átjár rajta a család többi része, esetleg behallatszik az utcai zaj, mind kiváltó oka lehet a nyugtalan alvásnak. Aztán ha este haraggal fekszel le egy vita után, amit nem rendeztél, ne csodálkozz ha háborog a lelked és nem tudsz pihenni.