Sokak számára a nyár, a vízpart és a nyaralás jelenti a tökéletes időtöltést. Vannak akik az aktív nyaralást szeretik, és szép számmal vagyunk olyanok, akik szeretik süttetni magukat a napon.

Azonban akár aktívan nyaralunk, akár egy tengerparton heverészve, vagy akárcsak kertészkedünk a szabadságunk alatt, mindenki leéghet a napon.

A napégés tulajdonképpen égési sérülés

A napégés tulajdonképpen nem más, mint égési sérülés, amely az élő szöveten keletkezik a nap sugaraiban lévő ultraibolya sugárzás miatt. Tünetei a piros, szinte égővörös bőr, amelyet ha megérintünk, forró érzést kelt.

Az általános kimerültség is gyakori velejárója, de akár még enyhe zavarodottság is kísérheti. Ennek enyhébb formája, mikor kisebb mértékben éri a bőrt a sugárzás, ezáltal pigmentsejtek keletkeznek, ami barnuláshoz vezet.

Ha azonban tartósan komoly UV sugárzásnak tesszük ki a bőrünket, akár tumorok is kialakulhatnak, így jelentősen megnő a melanóma és a bőrrák kialakulásának veszélye.

Leégni akár 15 perc alatt is lehet a napon, nem feltétlenül kell elaludni délidőben a medence mellett fedetlen testtel. Ami nagyon fontos: sose felejtkezzünk el a megfelelő faktorú fényvédő krémről, és bizony ha kisállattal megyünk valahova nyáron, az ő orrukat sem árt bekenni ugyanis ők is sszenvedhetnek bőrráktól később, bármilyen hihetetlennek is tűnik mindez.

Mivel kezelhetjük a leégett bőrt?

Mivel kezelhetjük a napégést és mi az, amit inkább ne tegyünk? Egy dolog biztos, miután leégtünk a napon, semmiképp se tegyük ki bőrünket újabb sugaraknak, míg a bőrpirosság el nem múlt.

Gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadék utánpótlásról, és ha a közelben van patika, érdemes IRIX spray-t vásárolni. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha erős fájdalmat érzünk, netán fejfájást, émelygést, esetleg hányás lép fel, mivel a napszúrást viszont jobb ha orvos kezeli.

A napégés elsőfokú (olykor másodfokú) égés, hólyagokkal, melyek napozás után 3-6 óra elteltével jelentkeznek. Érdemes mindig megfelelően védekezni a káros sugarak ellen, mivel a napégés bizonyítottan szerepet játszik a bőrrák kialakulásában.

Ez a bejegyzés nem számít orvosi tanácsnak, komoly napégés esetén kérjünk orvosi segítséget!