Felment tőle a vérnyomásom! – mondjuk sokszor indokoltan, néha nem. A magas vérnyomás azonban egyáltalán nem tréfa dolog, és nem is szabad félvállról venni. Nem csak  a cukorbetegséget nevezik ugyanis néma gyilkosnak, hanem a magas vérnyomás betegséget is.

Mivel mindkét betegség sokáig egyáltalán nem okoz semmilyen tünetet, mire fény derül rá, addigra már sok szervben okoznak, okozhatnak komoly károsodást, amelyek sajnos visszafordíthatatlanok.

Mik a magas vérnyomás tünetei?

Tünetei lehetnek a visszatérő fejfájás, mely legtöbbször reggel jelentkezik, és pl. lehajláskor fokozódik. De első jelei közé tartozik a fáradékonyság és a szédülés is, valamint ha romlik az egyensúlyérzékünk, kevésbé tudunk koncentrálni, a szívünk viszont nagyon gyorsan dobog. Okozhat múló látászavart vagy ok nélküli izzadást is.

A magas vérnyomás betegség, vagyis a hipertónia a fejlett országok tipikus betegségének számít. Nagyjából a népesség 15%-a szenved hipertóniában, azaz a vérnyomása magasabb mint 140/90 Hgmm.

Sejthető azonban, hogy a szám ennél jóval magasabb, de mivel sokáig nem jelentkeznek tünetek, a betegek nagy része nem is tudja, hogy valójában már problémák vannak a vérnyomással. Évente körülbelül 5000 ember hal meg Magyarországon a hipertónia miatt.

Más kutatások és felmérések szerint ennél is rosszabb a helyzet, mivel minden 8. ember emiatt hal meg, több mint tumoros megbetegedésben. Két fajtáját különböztetjük meg, az elsődleges és a másodlagos hipertóniát.

Az elsődleges hipertóniát egyes örökletes tényezők, és az egészségtelen életmód váltja ki. Pl. a túlsúly, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, és bizony a stresszes életmód is. A másodlagos hipertónia esetén egy háttérben meghúzódó betegség áll, pl. pajzsmirigy vagy mellékvesekéreg túlműködés, idült vesebetegségek, stb

A hipertóia kezelése során a szakemberek azon igyekeznek, hogy a vérnyomást tartósan 138/83 Hgmm alatt tartsák, másképp a szövődményektől nem tudják megmenteni a pácienst. Az elsődleges hipertónia kialakulása ellen azonban mi is sokat tehetünk, ha változtatunk az életmódunkon és egészségesebben kezdünk el élni.

Ez a cikk nem számít orvosi tanácsnak, a magas vérnyomással vagy más egészségügyi problémákkal mindenképp orvoshoz kell fordulni!