mikulás

Szent Miklós napja hétmérföldes csizmában közeleg és ilyenkor már minden gyerek nagyon várja, függetlenül attól, hogy hisz e még a kéményen lecsúszó szakállas Mikulásban, vagy sem. Ki volt tehát Father Christmas, Santa Claus, Gyed Moroz, Sinterklaas, Julenissen azaz – a Mikulás?

A fent maradt emlékeket elemezve a kutató hamar rájön, hogy valószínűleg több férfi alakját ötvözték egybe, amikor megszületett Szent Miklós legendája, akit a szegények pártfogójaként ismer és tisztel az egész világ.

Miklós kb. Kr.u. 245-ben született Patarában (Kis-Ázsia), gazdag szülőktől. Kisgyermek korában azonban meghaltak a szülei, és egy kolostorban nőtt fel, érsek nagybátyja szárnyai alatt. Egy csodálatos esemény folytán érsek lett belőle, aki több mint 50 éven keresztül volt a keresztények vezetője Myra városában.

Egész vagyonát a szegények megsegítésére fordította, és már életében Noel Baba, azaz Ajándékozó Apa néven emlegették. 342. december 6-án halt meg, ezért van, hogy mind a mai napig e napon emlékezünk meg róla.

Halála után a legenda csak egyre nőtt

Halála után a legenda csak egyre nőtt, és egyre csodálatosabb lett, így ma már teljesen kibogozhatatlan, hogy a Miklóshoz kapcsolódó ajándékozás hogyan és mikor kezdődött. Vannak olyan források, melyek szerint már az ókorban is voltak akik e napon megajándékozták egymást; más források szerint viszont francia apácák kezdték nagyjából a 11. század tájékán.

Az nagyjából bizonyos, hogy a 16. században terjedt el a szokás Európában, persze különböző nevekkel és módozatokban. Magyarországon az 1850-es évekre datálódik a szokás elterjedése polgári körökben.

A Mikulás története azonban itt nem ér véget. Sok külsőség azonban, mint pl. a piros sapka fehér bojttal, Amerikából, mégpedig New Yorkból ered, a 19. századból. Talán meglepő, de  egy 1821-ben kiadott gyerekeknek írt könyvben írják le, hogy a Santa Claus egy idős ember, aki piros kabátot, sapkát visel, és rénszarvasok húzta szánon közlekedik éjjel, amikor senki sem látja.

Aztán az első grafikát egy bizonyos Thomas Nast készítette róla 1863-ban, egy magazin felkérésére. Tulajdonképpen ezt tekintjük az első Mikulás prototípusának.