Szilveszter napján  eltemetjük az Óévet és hamarosan megszületik az Újév. Szinte nincs olyan ember a világon, aki ne várná az év végét, ki ilyen, ki olyan okból kifolyólag.

Hiába tudjuk, hogy igazából nem változik semmi, hiszen tulajdonképpen egyik naptári nap követi a másikat, mégis afféle lezárásként tekintünk rá. Egy sor hagyomány, babona és szokás kötődik mind Szilveszter, mind pedig az Újév napjához.

Tudtad például, hogy Újév napját a magyar hagyomány szerint kiskarácsony néven is emlegették? Szokás volt ilyenkor házról házra járni és köszöntőket mondani. A háziak dióval, almával kínálták a betérőket, és úgy tartották, hogy amit ilyenkor tesz az ember, egész évben ismétlődik majd.

Mit ne tegyél január elsején?

Vegyük most sorra az Újévi szokásokat és babonákat, azaz mit ne tegyél január elsején? Azt tartja a babona, amit az év első napján csinálsz, azt fogod csinálni egész évben.

Például ha egész nap takarítasz, akkor az új esztendő is ezt hozza majd a számodra. Ha henyélsz, akkor henyélést. Ne dobj ki semmit, mert ilyenkor vele együtt a szerencsétől is megszabadulsz, és hát legyünk őszinték, ki az aki szerencsétlen szeretne lenni egy teljes éven keresztül?

Szintén balszerencsét hoz, ha ilyenkor mosol és teregetsz, mert kimosod és kiteregeted a szerencsédet. De ez egyben temetést is jelent, mivel a halottakat szokás kiteríteni. Viszont mindenképpen legyen rend körülötted, mivel a rendetlenséggel magadhoz vonzod a káoszt egész évre.

Azt tanácsolják, hogy ezen a napon kölcsön se adj, mivel nagyon nehezen kapod majd vissza. Kölcsön se kérj, mert akkor egész évben csak kölcsönért futkosol.

Aztán a babona hátrányosan különbözteti meg a női vendéget, mivel szerencsétlenséget hoz magával. Ha viszont az első látogatód férfi, egész évben sikerül minden, amibe csak belekezdesz. Ne egyél meg mindent, mert üres lesz a kamrád egy éven át. Ne veszekedj, különben mindenkivel perlekedni fogsz majd.