Ez a világon szinte mindenhol elterjedt rovar nagyon sok gondot tud okozni, mivel a tőle való megszabadulás igazi kihívás néha még a szakemberek számára is.

Ami a méreteit illeti, szabad szemmel is megfigyelhető, mivel körülbelül 5-7 mm hosszú. Teste korongszerű, kissé szőrös és barna színű. Mint ahogy a többi állatnál is általában, a nőstény ágyi poloska példányok valamivel nagyobbak a hím társaiknál. Szájszervén egy úgynevezett szonda található, amely segítségével képes pontosan megtalálni a számára legideálisabb bőrfelületet a táplálékszerzés céljából.

Fontos megemlíteni, hogy az ágyi poloska csípés alkalmával két helyen döfi meg az embert: először egyfajta érzéstelenítőt ad, másodszor pedig kiszívja a számára táplálékként szolgáló vért az ember testéből. A táplálkozás után már kövérebb alakot vesz fel, lábain pedig olyan tapadókorongok találhatóak meg, amelyek megkönnyítik számára a függőleges helyeken való járkálást is.

Az ágyi poloska életmódja

Ez az élősködő fő jellemzője a rejtőzködés, ami leginkább megnehezíti búvóhelyének megtalálását és kiirtását. Jelenlétére utalhatnak az apró, egymáshoz közeli csípések az ember testének különböző pontjain, valamint ürülékének nyomai az ágyneműn.

Egyedüli tápláléka a vér és akkor támadja meg az embert, amikor az alszik. A lakásban gyakorlatilag bárhova beköltözhet, az apró nyílások és repedések ideális búvóhelyet jelentenek számára. Innen várja azt, hogy az ember szén-dioxid és hő kibocsájtása megnövekedjen, amikor is elindítja vérszívó támadását.

Terjedése nagyon gyors, kifejezetten a nagyobb városokban és a társasházakban, ahol könnyedén képes átjutni egyik lakásból a másikba.

A biológusok szerint az ágyi poloskák már több mint 150 millió évvel ezelőtt is éltek, tehát már a dinoszauruszok korában is. Mindez azt mutatja, hogy mennyire ellenállóak és hogy képesek nagyon sok körülmény hatására is fennmaradni.

Bár az ember sokat tehet, hogy némiképp csökkentse számukat, végérvényes kiirtásukban csak szakember segíthet.

Forrás: Lifespan of Bed Bugs